O cunostinta mai veche a bucatariilor actuale, granitul, a devenit foarte popular mai ales in ultimul deceniu. Diferenta majora este ca acum il folosim amplu de la pardoseala, placat peretii si chiar realizarea de mobilier nu numai la blat asa cum era cu cativa ani in urma folosit. Nu exista locuinta care sa nu inglobeze in baie sau bucatarie acest material. Din produsul de lux, a devenit omniprezent in locuintele noastre, pretul ce il afiseaza ne mai fiind unul exorbitanta ca deunazi.
In urma cu cateva decenii, cand a aparut pe piata finisajelor, granitul exista in doua culori si nu era considerat o optiune potrivita pentru amenajarea bucatariei, mai ales ca era foarte scump si prelucrat in mod destul de grosier. Cu timpul insa, granitul a devenit o alegere extrem de profitabila si potrivita pentru orice locuinta fie ea de lux sau nu iar in ultimii ani chiar se poate spune ca este foarte accesibil locuintelor obisnuite.
Blatul din bucatarie realizat din granit este cea mai cunoscuta intrebuintare insa o placare exterioara pe un zid, placarea cazii din baie, a chiuvetei, blat pentru chiuveta, acoperirea mesei din bucatarie sau din gradina, placarea semineului, placarea podelei sunt lucrari obisnuite care inglobeaza in ultimii ani foarte multe variante de granit.
Calitatile granitului
Avantajele acestui material sunt multe:
- se preteaza la orice suprafata;
- rezista la pete daca este corect montat;
- nu este afectat de vasele fierbinti, ceea ce il face ideal la realizarea blaturilor de bucatarie;
- fiecare blat este unic, modelul cu siguranta nu se repeta;
- culoarea este stabila, nu este afectata in timp;
- durabil in timp, nu se macina sau deterioreaza usor;
- usor de intretinut;
- are garantie pe viata.